Kanımda ENFEKSİYON mu var? Tahlilleri;
- Dr. Mehmet Demirhan
- 2 Nis
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 3 Nis
Vücudumuz, mikroplara karşı sürekli bir mücadele halindedir. Ancak zaman zaman bakteriler, virüsler veya mantarlar kan dolaşımına karışarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Her yaş grubundan insanda gözlemlenebilir. Yüksek risk altında olan kişiler ise 65 yaş üstü ile bir yaşın altındaki bebeklerdir. Bağışıklık sistemi normalden zayıf, yakın zamanda ciddi hastalık geçiren ve hastaneye kaldırılan kişilerde de sepsis ihtimali yüksek olarak nitelendirilir. Sepsis yani kanda enfeksiyon, bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalardır ve bunların toksinlerinin kan dolaşımına karışması ve vücuda yayılması ile ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Vücutta bulunan bir enfeksiyonun zincirleme bir reaksiyon başlatması ile bağışıklık sisteminin kendi hücre ve dokularına zarar verir.

İşte yaptırılması gereken tahliller;
CRP: Vücuttaki iltihabın varlığını tespit etmek için kullanılan bir kan testidir. CRP, karaciğer tarafından üretilen ve enfeksiyon durumunda kanda yükselen bir proteindir.
SEDİMENTASYON: Kanın uzun dikey bir tüpe yerleştirilerek kırmızı kan hücrelerinin çökme hızının ölçülerek vücutta iltihap olup olmadığını anlamak için uygulanan kan testidir.
PROKALSİTONİN (PCT): Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı sepsis olup olmadığını veya sepsis riskini belirlemek için yapılan bir kan testidir.
FERRİTİN: Normalde vücudun demir depolarını gösterir ancak iltihaplanma ve enfeksiyon durumlarında yükselir. Bu nedenle, ferritin enflamasyon veya enfeksiyonun bir göstergesi olarak da değerlendirilir.
Comments